Дворецът Шонбурн, Белведере и Хофбург – величието на Виена

Дворецът Шонбурн, Белведере и Хофбург потопете се  в аристократичната слава на Виена

Дворецът Шонбурн

Дворецът Шонбурн

Дворецът Шонбурн, Белведере и Хофбург – това са най-големите туристически атракции на Виена, включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Виена е столицата на Австрия, която е разположена е на двата бряга на река Дунав.

Имперския блясък на австрийската столица привлича хиляди туристи, дошли да се насладят на богатата история, на гостоприемството, на традициите и културата на виенчани. Благодарение на удивителната си архитектура и множеството туристически забележителности Виена представлява голям музей на открито. „Столицата с валсова стъпка“,  „Градът на Музиката“ и „Перлата на Дунав“ – това са имената на австрийската столица, водеща  класацията  за най-добро място за живеене според световно допитване.

Преди да започнете разходката си из красивите градини, дворци и туристическите забележителности Ви препоръчаме да посетите кафе „Ландман“. Тук закусете с аристократичната виенска кифла, придружена с виенско кафе, а за обяд си поръчайте известния виенски шницел. Така ще се потопите в атмосферата от преди два века.

Дворецът Шонбрун

Дворецът Шонбрун е вече пред Вас –  най-голямата забележителност на Виена.  Дворцовия комплекс бил сътворен от съпругата на Император Максимилиан Втори, като лятна резиденция. Дворецът Шонбрун е построен до красив извор, а земята и прекрасните градини са били собственост на Хабсбургите. За съжаление по-късно сградата е пострадала  по време на турската обсада и е била възстановена от Леополд Първи. Всеки владетел във времето е достроявал по нещо, като най-голям принос е донесло времето на Мария Тереза – така наречения златен век за двореца.

Дворецът Шонбурн притежава 1401 стаи, но могат да се разгледат само 40. По-известни от тях са: стаята на Сиси, Китайския кабинет, стаята на Мария Антоанета, Огледалната зала, Ореховата стая. Сред  чудните градини се издига фонтана на Нептун, фигура на богиня Тетис и най-старата зоологическа градина в света.

Дворецът Белведере

Гордост за Австрия е и дворецът Белведере. Той е построен от принц Южени Савойски. Разделен е на долен и горен Белведере. В Долен Белведере можете да разгледате мраморната зала. Той имал развлекателни функции. Горен Белведере се ползвал, като лятна резиденция с церемониални такива. Тук ще видите световноизвестната творба на Густав Климт – „Целувката“.

Дворецът Хофбург

Идва ред на дворецът Хофбург. В него туристите с интерес разглеждат Музеят на Сиси и Сребърната колекция. В днешно време дворецът е резиденция на президента на Австрия, а в миналото той се ползвал като зимна резиденция на императорското семейство. От векове на ред Виена се слави като музикалната столица на Европа. Не пропускайте да посетите и Виенската опера. Провеждащият се Виенски Оперен Бал е събитие, което се следи от цял свят. На музикалната сцена на операта звучат творбите на Бетовен, Щраус, Моцарт и Брамс.

Пратера

Посетете Пратера – най-популярния увеселителен парк, качете се виенското колело, за да се насладите на прекрасната панорама към цяла Виена. Потопете се във валса на Виена. Пратерът е най-красив през нощта. Всички тези малки светлинки, които се процеждат през дърветата, кафенетата на открито, бирариите и всички атраккциони, които светят в различни цветове те опиянват и те отвеждат в един вълшебен свят.

Как най-бързо да пристигнем във Виена?

Най-бързото придвижване до Виена е със самолет. Направите си резервация за самолетен билет от Летище София (Sofia Airport – SOF) до Летище Виена (Vienna Airport – VIE) и ще пътувате с директен полети само за 1 час и 45 минути. Директен полет от летище Варна (Varna Airport – VAR) до Летище Виена (Vienna Airport – VIE) е с продължителност от 1 час и 50 минути.

Ако желаете да пътувате още по-икономично, то тогава може да резервирате евтин самолетен билет от София (SOF) до Братислава (BTS). Братислава е столицата на Словакия и е наричана Красавицата на река Дунав.  Разстоянието от Братислава до Виена е около 70 км и се пътува около час с автобус или с влак за 1 час и 30 мин. Така ще комбинирате в една екскурзия посещаването на две столици. Запазете си евтин хотел в Братислава, за да компенсирате по-скъпите входни билети за атракциите във Виена.