Кипър – добре дошли при безкрайното лято

Кипър – винаги топла ваканция за цялото семейство и всички приятели
Посети Ларнака и Пафос и се наслади на почивката си в Кипър.

Наслади се на заслужена почивка в Кипър. Пътувай с директен полет от София до Ларнака и Пафос, или с директен полет от Варна до Ларнака.

Остров Кипър предлага смайващата красота. Характерна култура, която е съхранила над 10 хилядолетия история, които напомнят за дългата и шарена върволица от завоеватели, оцветили пъстро наследството на тези земи и народ.

В Кипър ще откриете примамливи пясъчни плажове, непокътнати селца, пълни с характерна атмосфера, смайващи залези и успокояваща зеленина на планините. Всичко това очаква посетителите на кратки за преодоляване разстояния. И макар да е богата на древна култура и естествена красота, Кипър е също така процъфтяваща и модерна европейска държава, която предлага най-доброто и от двата свята. Уникални изживявания и дейности, космополитен нощен живот, изобилие от събития, всичко това идеално изразява красотата на Кипър.

Лятото в Кипър е много по-дълго, което привлича семейства, пенсионери и необвързани хора през цялата година. Те идват, за да изживеят безбройните възможности, които страната предлага и да се насладят на най-топлите зими и най-добрия климат, които Средиземноморието на Европейския съюз може да предложи.

Неща, които непременно трябва да опитате в Кипър

Commandaria – най-старата марка вино в света
Кипър е родна страна на една от най-старите марки вино, което все още се произвежда и днес. Виното Commandaria е сладко десертно вино с кехлибарен цвят и вкус напомнящ на стафиди, карамел и сушени плодове. Лесно ще го откриете в почити всеки супермаркет или традиционен ресторант. То се сервира след вечеря за подобряване на храносмилането, като може да се комбинира с ядки, сушени плодове, фурми, зрели сирена, включително халуми и някои видове черен шоколад.

Халуми
Островното традиционно сирене, наречено халуми е задължително за тестванне при Вашата почивка в Кипър. Сервира се в допълнение с различни ястия, запечено или запържено, без да е разтопено. Местните го използват всекидневно в салати, сандвичи, с яйца за закуска, като съставка в много гурме рецепти, а през лятото дори и с диня. В супермаркетите можете да го намерите по-меко и обезсолено, както е навлязло в западната кухня, докато домашното е по-твърдо и солено. Традиционно се приготвя от не пастьоризирано козе и краве мляко. Също така може да Ви бъде поднесено опаковано с ментови листа. Макар че се произвежда и е популярно в цялото Средиземноморие, халуми е традиционно кипърско сирене от византийско времe.

Сувла
Това е кипърската версия на барбекю, национално и празнично ястие. Сувла се приготвя от големи парчета свинско, пилешко или агнешко на шиш, бавно изпечено на въглища в традиционна кипърска пещ. Преди печене сувла се маринова, като се използват кисело мляко, вино или бира. Присъства на всички празненства. Сервира се с картофи и салата, придружена от бира или вино.

Кипърско сувлаки
Кипърците имат своя версия на гръцкото сувлаки, която е една от най-разпространената бърза закуска на острова. За разлика от повечето бързи закуски, тази е с ниско съдържание на мазнини и е много здравословна. Кипърско сувлаки има няколко парчета печено свинско или пилешко месо в питка с домати, краставищи, магданоз и понякога зеле и лук.

Кипърски зехтин
Зехтинът е задължителен елемент е средиземноморската диета и се използва в много от кипърските ястия. Кипърският зехтин е с най-високо качество и има дълга традиция, която започва от праисторически времена.

Как да достигнем до този земен рай – остров Кипър?

Целогодишно се изпълняват директни полети до от Летище София (Sofia Airport – SOF) до Летище Ларнака (Larnaca Airport – LCA) с авиокомпании Bulgaria Air (FB) и Wizz Air (W6).

От началото на април 2019 г започват отново директните полети с авиокомпания Ryanair (FR) от Летище София (Sofia Airport – SOF) до Летище Пафос (Paphos Airport – PFO).

За удобство на всички туристи от североизточна България се предлагат също директни полети от Летище Варна (Varna Airport – VAR) до Летище Ларнака (Larnaca Airport – LCA).