Конкуренцията при нискотарифните авиопревозвачи

Конкуренцията в небето

Конкуренцията между нискотарифните авиокомпании

Конкуренцията между нискотарифните авиокомпании

Конкуренцията е термин, имащ за цел пласиране на услуги и стоки при най-изгодни условия. В конкурентната игра всички  се стремят към по-голям дял от пазара, предлагайки най-добрата гама от услуги на най-добри цени. Ако не участвуват в тази надпревара играчите рискуват да загубят бизнеса си. Конкуренцията в условията на свободен пазар принуждава предприятията и фирми да поддържат този вид отношения между хора с обща цел, а печелившите са потребителите.

Нискотарифните авиокомпании също са подчинени на конкуренцията. Те предлагат ниски цени за пътуване за сметка на ниски разходи, като по този начин реализират високи печалби. В битката за клиенти и тук конкуренцията е задължителна! Пътниците все по-често ползват  услугите на нискотарифните авиокомпании. Така спестявайки от цената на самолетен билет за себе си, те увеличават приходите на авиокомпанията.  Тя от своя страна  се стреми  за все по-широк пазарен дял, а конкуренцията между авиокомпаниите от своя страна ражда  нови авиопревозвачи и съответно нови работни места.

Ако погледнем само цената на един самолетен билет на нискотарифна авиокомпания, то тя е с много ниска като стойност. Но трябва да се вземе под внимание големия обем продадени евтини самолетни билети. Така нискотарифните превозвачи генерират много по-големи приходи, не толкова от цената на самия самолетния билет, а от допълнителни такси, които получава за допълнителните предлагани услуги. Тава са: допълнителен салонен или чекиран багаж, чекиране на летището, бордна продажба на храна, напитки, всевъзможни маркови подаръци, парфюми, козметика, часовници, дори и лотарийни билети. Ползването на само един тип самолети, кацането на по-отдалечени летища с по-ниски летищни такси и в по-ненатоварено часово време е печелившия коз за нискотарифните авиопревозвачи. Служителите като стюардесите, понякога изпълняват повече от едно задължение: обслужват клиентите на чек-ин гишетата, следят за размерите на багажа и проверяват билетите преди напускането на гейта и качването в самолета. Така намаления  персонал се отразява още по-положително за авиокомпанията.

Кои са основните играчи в конкуренцията на българския пазар ?

В момента на въздушния пазар в България се конкурират следните нискотарифни авиокомпании: Wizzair, Ryanair и Easyjet. Те са изключително популярни и гъвкави в продажбата на допълнителни услуги и такси. Таксите за багажа, за чикиране на летището, за местата на борда, за промените в резервацията, всичко е в името на увеличение на приходите.

В този ред на мисли трябва да отбележим, че конкуренцията предизвика увеличаването на размерите на ръчния багаж на авиокомпания Wizzair. Така вече всички пътници на Wizzair ще могат да вземат в салона на самолета багаж с размери 55 x 40 x 23 след 29.10.2017, вместо миниатюрното куфарче – така наречено от авиокомпанията „малък салонен багаж“ с досегашните 42 x 32 x 25. За справка салонния багаж при Ryanair е: 55 x 40 x 20, а този при Easyjet е: 56 x 45 x 25. Това изравняване в размерите на салонния багаж ще улесни пътуващите, когато комбинират пътуването си с няколко нискобюджетни авиокомпании.

Увеличените печалби и приходи на тези авиокомпании са доказателство, че моделът за конкурентноспособност е успешен. Пътниците желаят да пътуват евтино и пристигат бързо, а авиокомпаниите да печелят достатъчно задоволявайки желанието им. За съжаление нискотарифните авиокомпании все още не предлагат полети с прекачвания, но за сметка на това пък притежават много самолети, предлагат много дестинации  и гъвкаво преговарят с оператори и летища.

Ако желаете да пътувате евтино с някоя от нискотарифните авиокомпании, поръчайте самолетен билет тук: Wizzair, Ryanair и Easyjet.