Мдина – старата столица на Малта

Мдина посети сега Тихия Град (Silent City)

Мдина и Рабат

Мдина и Рабат

Мдина е средновековния град-крепост в Малта. Ако желаете да посетите най-малка страна в Европейския съюз, резервирайте си самолетен билет от София (SOF) до Малта (MLA). Малта се простира върху седем острова. Малта е най-големия остров след него е Гозо, а между тях е остров Комино, останалите четирите са необитаеми.  На остров Комино има само 4 жители – мъже. Малтийската легенда разказва, че единия от тях решил да се ожени. Бракът му обаче, просъществувал кратко. Съпругата го напуснала и с плуване стигнала до остров Гозо. Разочарованието си обяснила от липсата на магазини.

Малтийската държава е вълнуваща дестинация за любителите на историческите забележителности. Ако сте пристигнали в Малта, непременно се разходете до Мдина. Създаден от финикийците градът често сменял господарите си. След силно земетресение през 1693г. градът се превръща в руини, но е възстановен от йоанитите.

Мдина е старата столица на Малта, която е с население около 300 човека. Името „тихия град“ идва от това, че е забранено да се движат превозни средства по тесните улици. Градът пленява с тишина, спокойствие и с голяма си катедрала Свети Павел. Мдина е столица на острова до XVI век. Но рицарите решили, че е по-удобно да се установят по-близо до пристанището. Затова през 1571г. Ла Валета става столица на Малта.

Какво още да посетим в Малта?

Туристите с интерес разглеждат селището Рабат, което е само на 5 минути пешеходно разстояние от Мдина. Друга забележителност е катедралата Ротонда в град Моста, която през Втората Световна Война е улучена с три бомби по време на литургия. Като по чудо те не избухват и никой от присъстващите не е пострадал. Днес може да видите една от обезвредените бомби до олтара.

Малта предлага красиви плажове, исторически и природни забележителности. Резервирайте хотелско настаняване в Малта. Малтийците са доволни от живота в държавата си. Казват, че си имат от всичко по малко, но качествено. Чувстват се големи хора в малката си страна. За 2018 г. Валета е обявена за Европейска столица на културата.