Трулите в Алберобело – дело на първия недобросъвестен данъкоплатец

Трулите в Алберобело (Trulli of Alberobello)

Трулите в Алберобело (Trulli of Alberobello)

Ако сте почитатели на тихи и удобни плажове, живописна природа, уникални исторически паметници и средновековни селища Ви препоръчваме да посетите малкото градче Алберобело в провинция Бари, перлата на регион Пулия в  Италия. В превод името на града означава „Красиво дърво”. Автомобилната и железопътната мрежа както и летището в Бари (BRI) улесняват движението в района до почти всички части на Италия: Бари, Рим – 412км., Неапол – 255км., Милано -711км.

Очарователното  градче Алберобело, сгушено в токчето на „ботуша“ посреща  туристи си с  белите си конусовидни къщи – „трули“.  В това историческо и културно бижу живеят около 11 000 души и се гордеят с уникалното си наследство – трулата, част от световното културно наследство на UNESCO от 1996г. Тази част на Италия се мие от водите на Адриатическо и Йонийско море. На площ от  19 350 кв. км. Пулия е с  брегова ивица над 800 км. Регионът се разделя на 5 провинции:  Фоджа, Бари, Таранто, Бриндизи и Лече.

Кога и защо са построени трулите в Алберобело?

Традиционните къщички, станали  емблема на градчето са допълнение на  пейзажа от маслинови горички, морето и безкрайни зелени полета, станали атракция за туристите. Мистериозните чудновати и островърхи забележителности може да намерите само в този регион. Те датират от 16 век. Историята разказва, че причина за построяването на този цял град от тези къщи е въвеждането на кралския данък върху всяко ново жилище. Те се строили от дялан варовик, който бил в изобилие в района и бързо се събаряли при сигнал за проверяващи. Така дилемата „Няма къщи – няма данък“ успешно се прилагала от жителите, живеещи в непрекъсната заплаха.

Какво представляват трулите?

Над 1000 са сградите в Алберобело, с кръгла като кошер форма, а покрива с форма на конус, сякаш  току що са излезли от приказката „Снежанка и седемте джуджета“. По покривите имат символи  или зодиакални знаци. От вън къщите изглеждат малки, но вътре са доста просторни. Стените са дебели и през зимата вътре е топло,  а лятото прохладно. Оборудвани са с дървени мебели, а качването на втория етаж е чрез дървени стълби. Въпреки липсата на хоросан, структурата е доста стабилна, покривите са от два слоя. Разполагат с печки, камини, места за сядане издълбани в стените и гениални решения за събиране на дъждовна вода. Днес много от тях се ползват като жилища, складове, хотели и магазини. Съществува даже църква, която носи името „Сант Антонио“.

Доста чужденци са собственици на трули в Алберобело, въпреки че те са под егидата на ЮНЕСКО, но и удоволствието е доста скъпо, а реставрацията също е сложна. Местните жители са гостоприемни, като предлагат почерпка вино с марка „Ал Бано“, сувенири и разбира се посещение в трула. Някои от трулите са реставрирани и превърнати  в хотели, където туристите отсядайки се наслаждават на нощувката в трула.

Ако и Вие желаете да посетите градът на очарователните трули – Алберобело, то резервирайте самолетен билет от София до Бари чрез Онлайн Туристическа Агенция Авиотравел. Бъдете сигурни, че няма да се сблъскате с големи тълпи от туристи и си направете колекция от снимки пред уникалните трули – диаманта на Пулия.