Единбургският замък. Добре дошли в замъка на девиците

Единбургският замък – вулканичен шепот от далечно минало

Единбургският замък

Единбургският замък

Единбургският замък е емблемата на Единбург – столицата и вторият по големина град в Шотландия. Великолепният дворец е завладяващо изживяване за всеки турист, решил да се потопи в една средновековна приказка. Мистичния замък е разположен на кратера на угаснал вулкан и датира от ХІІ в. През годините Единбургският замък е бил: държавен затвор, военен гарнизон и крепост, но сякаш най-много му приляга ролята на кралска резиденция. Някога замъкът е обитаван от Мария Стюарт, а днес настоящата кралица и принц Филип отсядат тук всяка година за една седмица.

Ако вече сте запленени от този пълен с тайни и загадки град, то не губете време и запазете онлайн самолетен билет до Единбург.

Дворецът се издига върху скалите на Касъл Рок, като пазач от недоброжелателите. Историята разказва, че някога предшествениците на шотландците затваряли благородните девойки в него. Целта им била да ги предпазят да не бъдат обезчестени. Затова Единбургският замък е известен още и като „Замъкът на девиците“. Около  замъка е концентрирана повечето от историята на града. Оживената улица „Кралската миля“ свързва замъка с двореца Холируд. Край двореца се намира параклисът „Сейн Маргарет“, който се смята за най-старата постройка на Единбург. Туристите с интерес разглеждат мистичния „Кладенецът на вещиците“. Да не пропуснем и тронната зала с шотландското кралско съкровище. Тук се съхраняват най-старите царски скъпоценности на Британския остров. Урадеен залп стряска гостите на града  точно в 13 часа, който е традиция за Единбург от 1861г.

Какво още да разгледаме в Единбург?

Не пропускайте да разгледате: Кралската ботаническа градина с богатите колекции от живи растения, университетът на Единбург – един от най-признатите в света. Разходете се по Принсес стрийт – главната търговска улица на Единбург. Ако сте решили да посетите Единбург, то го направете през август за да станете част от най-големия световен фестивал за сценични изкуства. 

За приятния престой в шотландската столица Ви предлагаме богат избор от хотелско настаняване в Единбург.

Задължителна атракция за туристите е Музеят на шотландското уиски. Тук не смейте да си поръчате друго питие, защото ще Ви попитат: „Свърши ли уискито, та искате друго“. Световната туристическа дестинация Ви очаква с величествена природа, с шотландските гайди, традиционните музиканти в шотландска поличка и качествено уиски.