Колизеумът в Рим – символ на величие

Колизеумът е спомен за една империя и най-великолепния  амфитеатър на света.

Колизеумът в Рим

Колизеумът в Рим

Колизеумът – символ на древен Рим е построен за десетина години. Започнат е от Веспасиан през 72 г. и открит от  неговият син Тит през 80 г. с тържество  продължило сто дни. Арената на Колизеума представлява елипса с оси 76 м на 44 м, направена от дърво, покрита с  пясък, пренесен от хълма Monte Mario. Сградата  е построена от  100 000 m3 травертин набавен от кариера  до река Тибър.

Първоначално в амфитеатъра се провеждали игри и битки между животни и затворници  с помощта, изпълнявали се екзекуции. Провеждали се и битки между гладиатори. Хиляди намират смъртта си в игрите по случай откриването му.

Богатия избор за хотелско настаняване и резервации в Рим може да проверите тук.

Славата на Колизеумът като най-великолепен колосален и  исторически паметник привлича хилядите туристи пристигнали да посетят Рим. Името Колизеум се приема към 8 век. До него се на намира Нероновия колос.
Исторически е доказано, че Колизеумът е построен от флавиите  като подарък на римските граждани. Целта на римските императори била чрез  безплатните  зрелища да се ангажира вниманието на непокорните граждани за да ги контролират и държат в подчинение.

Любопитни факти

Любопитни факти за всеки посетител са, че  Колизеумът  е построен за 10 години и 60 000 роби – евреи взели участие  в строителните дейности. Той притежава 80 входа, побира 50 000 посетители и оригиналното название му е: Амфитеатърът на Флавий. 500 000 човека и милион диви животни са се сбогували с живота си на арената на Колизеума. Затворниците често предпочитали да се самоубият за да си спестят мъките на арената. Зрителите недоволни от зрелищата замеряли участниците с плодове. 100 дни са продължили първите игри, като 3 000 гладиатори са участвали в тях, а през 435г. са последните игри. Портата на смъртта, така се наричал западния му вход, откъдето измъквали мъртвите гладиатори.

Колизеумът е изрисуван на италианската монета от 5 италиански евроцента. Уникалната туристическа забележителност е преживяла доста бедствия, като пожар и земетресения. Често певци като: Рей Чарлс, Елтън Джон, Били Джоел и други ползвали забележителността за концертите си.

Ако имате повод да посетите Рим, то не пропускайте да разгледате Колизеума. Поръчайте евтин самолетен билет до летище Рим Фиумичино (FCO) или летище Рим Чиампино (CIA).