Бирен фестивал в Златна Прага

Добре дошли в Прага – на бирения фестивал

Заповядайте на бирен фестивал в Златна Прага.

Заповядайте на бирен фестивал в Златна Прага.

Чешката столица е предпочитана туристическа дестинация за хиляди туристи. Ако и Вие сте решили да я посетите наред със замъците, музеите и църквите се пригответе да се потопите в магията от забележителности, история и вкуса на пенливото пиво – бирата. Популярното златно пиво нарежда Чехия на лидерско място в света по консумация – 156 литра годишно на човек. Бирата се лее на всяка крачка, в модерните барове, в изисканите ресторанти, в кварталните кръчми. Най-важно е да е прясна и с много пяна. Уникалното питие се сервира даже на закуска. Още щом седнете в заведението и халбата е пред Вас.

Кога да посетим Прага?

Ние Ви препоръчваме да посетите гостоприемна Прага през месец май, когато се провежда най-големия фестивал на бирата в страната. Бирфестът продължава седемнадесет дни и представлява продължителен бирен купон край бреговете на река Вълтава.  Цялото забавление е придружено с вкусните деликатеси от свинско месо на чешките готвачи, а производителите на златното пиво предлагат изненади и много музика. Общо около 10 000 места в огромни шатри очакват посетители, за да опитат течното злато от над 150 вида. Задължително опитайте най-популярните марки бира: Pilsner Urquell, Budweiser Budvar, Kozel, Staropramen. Която и да изберете няма да сбъркате, стига да е добре изстудена, прясна, в голяма халба и с най-малко три пръста пяна. Чехите предпочитат светлото пиво, но пивоварните вече произвеждат и тъмни бири. За производството им се използва хмел събран собственоръчно.

Прочутата пилзенска бира се приготвя в медни котли. Вкусът и е уникално карамелен, а цветът наситено златист. Ферментацията и става в отворени бъчви в каменните помещения на фабриката. Тя е най-популярна, с приятна миризма на хмел „Saaz“ и пресен хляб. Изтънчената малцова сладост и карамел завършват с приятна горчивина.

Бирата Budweiser Budvar е от най-скъпите и най-качествените в цял свят. Има доста разновидности от тази марка. По-известни от тях са: Budweiser Original, Budweiser Classic, Budweiser Special, Strong (7,5 %).

Сред най-предпочитаните бири е и Kozel, производство на пивоварна във Велке Поповице.

Перла в производството на бира е Staropramen, която се произвежда в пражка пивоварна, с приятен лек вкус и лека горчивина.

Още любопитни факти за бирата

Хмелът, които се използва за приготвяне на бирата е тревисто, увивно, целогодишно растение с цветове съдържащи горчиво вещество и специфични аромати познато от 768г.
Любопитно за бирата, е че първата рецепта за нея е от 4000 години от древен Шумер.

Във Вавилон пък, бащата на невестата черпел зетя си всеки ден с бира. Младоженецът трябвало да разбере, че може да сменя бирата, но съпругата си никога.

Пенливото пиво е известно на чехите още от десети век и става неизменна част от пражкия начин на живот дотолкова, че крал Карл през 1348г. освобождава от данъци пивоварите за дванадесет години. Така той ги стимулирал да инвестират в района от другата страна на известния Карлов мост. Това допринесло за увеличаване броя на пивоварите и оживлението на моста.

Резервирай тук самолетен билет до Прага. За да намерите хотел в Прага потърси тук.

Златна Прага Ви очаква за наздравица с пенливото си златно пиво по времето на бирфеста. Наздраве и от Туристичека Авиотравел.