Самолетните билети – цени

Самолетните билети – как става ценообразуването?

Това е сложен и непредвидим процес, който зависи основно от три фактора – конкуренция, търсене и наличие на свободни места. Авиопревозвачите го наричат „управление на доходите“, но се съмняваме, че дори и главните изпълнителни директори на авиокомпанията напълно го разбират. Как биха могли? Как е възможно едно лице рационално да обясни защо еднопосочен полет е скъп от колкото двупосочен билет?

Всички големи авиокомпании ползват няколко основни резервационни системи. След това, авиопревозвачите променят цените си на базата на търсенето. Ако някои полети се продават добре, цената ще се увеличи. Ако друг полет не се търси, цената на билета ще падне, докато някой не започне да купува. В резултат на това цените на билетите и списъкът с цените се променя всяка минута.

Защо е толкова трудно да се следи движението на цените на самолетните билети?

самолетните билети

самолетните билети

* Интернет сайтове за пътуване и туристически агенти използват централизирани системи за резервация, които се актуализират периодично през деня. Понякога различните резервационни системи могат да дадат различни резултати, точно паради разликата във времето на обновяване.

* Системите също могат да използват различни алгоритми за търсене на най-ниските цени, които в последствие предоставят разнообразни цени.

* Търсенето обяснява, защо е по-евтино да се лети в делничен ден (пътуват по-малко хора).

* Ако има конкуренция за линия до конкретна дестинация, то промяната в цената на един превозвач ще се отрази и в промяна на цената в останалите превозвачи летящи до избраната дестинация.

* Различия в цената на авиокомпаниите може да съществува и поради други причини. Например, ако една авиокомпания е първенец по пазарен дял на този маршрут, то няма да и се наложи да намали цената на самолетните билети за привличане на пътници.

* Нещата се усложняват, тъй като всичко това се случва със скоростта на светлината. Цените за самолетен билет за определен полет могат да се повишават или понижават с много бързи темпове, затова когато намерите нещо с добра цена е хубаво да действате бързо, тъй като цената може да се промени. Докато не сте го платили или резервирали, няма никаква гаранция, че Вие ще получите самолетния билет на тази цена.

* Авиокомпаниите също така управляват свободния си капацитет в своя полза.  Те разделят местата на всеки полет с няколко варианти за цени на самолетни билети и се оставят определен брой билети за промоции. Естествено, най-ниските цени на самолетни билети са насочват към рекламните и промоционални страници. Разбира се, ако не сте бързи, тези места ще бъдат бързо заети от други пътници.