Нискобюджетна /low-cost/ или редовна?

Нискобюджетна или редовна авиокомпания да изберем за нашето пътуване?

Нискобюджетна авиокомпания

Нискобюджетна авиокомпания

Планирате ли почивка през уикенда или в неработен ден? Най-вероятно искате да намерите евтини самолетни билети? Преди да започнете да търсите, разберете дали е по-полезно за Вас да пътувате с традиционните или нискотарифните авиокомпании. И двата вида имат своите плюсове и минуси и могат да излязат по-скъпи или по-евтини от другите в конкретни полети.

Каква е най-голямата разлика между тези авиокомпании? По ирония на съдбата, тя не винаги е в цената на самолетения билет. Традиционните авиокомпании бяха принудени на намалят цените си с много (особено на къси разстояния), заради жестоката конкуренция и затова цените могат да бъдат често сходни. Ако гледате внимателно офертите за самолетни билети, предлагани от традиционните превозвачи, ще установите, че често може да летите по-евтино с тях, отколкото с нискотарифните авиокомпании.

Още тънкости при резервацията на самолетен билет

Въпреки това, можете да срещнете проблеми с намирането на достъпни самолетни билети, ако имате нужда от само една посока или пътуването е кратко и не отговаря на изискванията на традиционните авиокомпании за минимум престой. Въпреки че почети всяка нискобюджетна авиокомпания не прави разлика между това, дали ще купите в една посока или полети с връщане, традиционни компании често увеличават цената за пътуване в една посока, толкова значително, че в някои случаи е по-евтино да си купите билет – отиване и връщане, въпреки че няма да използвате връщането си.

Освен това няма ограничения за обратното връщане с нискотарифните авиокомпании. Можете да летите сутринта и да се върнете вечерта в същия ден и ще платите една и съща цена на самолетния билет. Противно на това, традиционните превозвачи, понякога определят минимални изисквания за престой или пребиваване със съботна нощувка, за да получите добра цена на самолетния билет. Ако пътуването е само за един или два дни, цената може да бъде отново много по-висока.

Предимства на редовните авиолинии

Голямо предимство на традиционните авиокомпании остават безплатните услуги, които включват. Вие няма да плащате допълнително за летищна регистрацията (чекиране) или такси за допълнителен багаж, където служителите на традиционните авиокомпании са много по-склонни да пренебрегнат 1-2 килограма. В повечето случаи Вие ще получите безплатна храна на борда на тези авиокомпании. При нискобюджетните авиокомпании може да Ви се наложи да платите допълнително на място – летищни такси, по-скъп билет за допълнителен транспорт до отдълечено летище, допълнителни такси за обслужване, храна и напитки на борда на самолета и други.

Поради това е много полезно да се реши, преди да закупят билети за въздушен превоз, с колко багаж Ви предстои да пътувате.  Кои неща трябва да се вземат на борда при Вас? Традиционните превозвачи позволяват да вземете една ръчна чанта и лаптоп, докато всяка нискобюджетна авиокомпания Ви позволява да имате само един брой ръчен багаж. Хубаво е да проучите всички такси, които ще съпътстват Вашето пътуване, преди да направите окончателното си решение за избор на авиокомпания.