Тауър Бридж – символът на Лондон

Тауър Бридж е висящия мост над река Темза в Лондон.

Тауър Бридж

Тауър Бридж

Емблематичното съоръжение Тауър Бридж свързва две кули над река Темза.  Кулите са свързани с две хоризонтални пътеки. Намира се в близост до Лондоската кула. Петдесет проекта са били изготвени, но само един е бил одобрен през 1884 година. Мостът е проект на Хорас Джонс и е построен за 8 години, като са взели участие пет компании и 432 работника. В началото цветът на Тауър Бридж е бил шоколадово кафяв, а за сребърния юбилей на кралицата е оцветен в червено, бяло и синьо.

Открит е от принц Едуард и принцеса Александра на 30.06.1894г. През 2014г. се навършиха 120 години от построяването му. Всяка кула тежи по 1000 тона, мостът е висок 65 метра и дълъг 244 метра. Цената на строежа е един милион лири, взети от данъците на лондончани. Тази конструкция е една от най-ценните в Лондон. Тауър Бридж е с две подемни крила, които се от отварят и затварят за да преминават корабите. За улеснение на пешеходците на 44 метра височина е изграден втори неподвижен мост.

В началото задвижването на крилата е било хидравлично – с парни машини, а днес е с електричество. Механизмите на сгъване се намират във всяка кула. 11 метра от пешеходния мост е направен със стъклен под и гледката надолу е уникална за всеки преминаващ. Разходката по моста привлича хиляди туристи, които могат да посетят и музей с историята му. Символът на Лондон – Тауър Бридж е фигурира в класацията топ 10 за най-фотографирани забележителности в света.

Ако желаете и Вие да се разходите по Тауър Бридж, да се полюбувате на красивата гледка и да се фотографирате може да поръчате евтин самолетен билет до следните летища: Лондон Хийтроу (LHR), Лондон Станстед (STN), Лондон Лутън (LTN), Лондон Гетуик (LGW) или Лондон Сити (LCY). За Вашия комфортен престой, изберете икономично хотелско настаняване в Лондон.